VALAŠKOVCE: Rezort obrany ráta s vojenským obvodom naďalej, rušiť ho neplánuje

23.01.2011 Humenné

Valaškovce 23. januára (TASR) - Na východe našej krajiny v oblasti Vihorlatských vrchov sa na ploche 11.930 hektárov nachádza jeden z troch slovenských vojenských obvodov (VO) pre výcvik ozbrojených síl SR, a to VO Valaškovce.
Od svojho vzniku v 50. rokoch minulého storočia na jeho území rezort obrany zriaďoval a postupne rušil rôzne druhy výcvikových strelníc. V súčasnosti sa tento priestor využíva ako letecká strelnica pre bojové vrtuľníky a cvičisko pre streľbu z bojových vozidiel i delostrelectva. Je tu zároveň zriadená pechotná strelnica s hádzaliskom ručných granátov, taktické poradové cvičisko, ako aj cvičisko vodenia bojových vozidiel.
VO Valaškovce vznikol 1. februára 1952 na základe Uznesenia vlády Československej republiky. Jeho súčasťou sa stali časti katastrálnych území 13 obcí a celé katastrálne územie obce Valaškovce. Štátna moc ju však zrušila ešte oveľa skôr, a to v roku 1937 pri zriadení Vojenského cvičiska Valaškovce, teda ešte pred vznikom VO. Miestni obyvatelia sa následne presťahovali na okraj Humenného, a to do Nových Valaškoviec, kde im postavili murované dvojdomčeky.
\"Od vzniku VO sa jeho zameranie charakterovo nemenilo. Stále slúžilo na výcvik ozbrojených síl a jednotiek štátu pri príprave na zabezpečenie obrany a bezpečnosti štátu. Charakter strelníc sa menil len podľa potrieb a v závislosti na výzbroji a používaných prostriedkoch ozbrojených síl, \" informoval TASR vedúci mediálneho oddelenia Ministerstva obrany SR Ivan Rudolf.
VO dnes využívajú pre výcvik hlavne vojaci z Michaloviec, Trebišova a z Prešova. Pohyb po jeho území je pre civilistov obmedzený a kontrolovaný. V čase strelieb sú obyvatelia okolitých samospráv informovaní, aby do lesov nevstupovali. Armáda umožňuje, aby v určitom období roka prichádzali do bývalých Valaškoviec početné zástupy potomkov miestnych rodákov. V júni a v septembri sa stretávajú pri miestnom kostolíku, ktorý sa zachoval spolu s neďalekým cintorínom až dodnes.
Okrem zariadení cvičísk, strelníc, kasární, ktoré spadajú pod ministerstvo obrany, sa na tomto území nachádzajú aj nehnuteľnosti v správe štátneho podniku Vojenské lesy a majetky SR (VLM SR), odštepný závod (OZ) Kamenica nad Cirochou. \"Ide o prevádzkové a hospodárske budovy či zariadenia, \" vysvetlil Rudolf.
Dodal, že v blízkosti VO Valaškovce, a to v priamom susedstve s južnou hranicou vojenského obvodu, sa zároveň nachádzajú lesné pozemky vo vlastníctve štátu o rozlohe 2450 hektárov, ktoré spravuje práve podnik VLM SR. Jeho OZ Kamenica nad Cirochou vykonáva na tomto území plánovanú lesnú hospodársku činnosť podľa príslušných ustanovení zákona o lesoch.
Podľa Rudolfových slov ministerstvo obrany nebude nasledovať príklad VO Javorina a Valaškovce rušiť neplánuje. \"Naďalej ho chceme využívať pre potreby ozbrojených síl, \" poznamenal. Dodal, že k posledným investíciám, ktoré rezort na území vojenského obvodu zrealizoval v uplynulom období, bola oprava čistiarne odpadových vôd za vyše 267.000 eur.
Územie VO Valaškovce tvoria asi na 85 percentách rozlohy zmiešané lesy s prevahou buka. Nachádza sa tam aj najvyšší bod Vihorlatských vrchov Vihorlat s nadmorskou výškou 1075 metrov. Obľúbeným turistickým cieľom pohoria je Sninský kameň a neďaleké jazero Morské oko.
 

Vyberte región